14. BALATONFÜREDI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL 2019. június 22–29.

PROGRAM

2019. június 22. szombat

19:30 –21:00 – NYITÓKONCERT

JOHANNES MOLLER
gitárművész szólóestje (Svédország)

Johannes Moller 2018 óta a Kínai Zheng An Guitar, a gitártörténelem eddigi legnagyobb befektetésének nagykövete. Zheng’an Kína Guizhou tartományában található, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a gitárkészítésre és a gitárkultúrára. A város több száz céget nyert meg annak, hogy ott működtessék gitárgyáraikat. Jelenleg évente körülbelül ötmillió gitár készül a városban. Építés alatt áll egy elsősorban gitármuzsikának helyet adó koncertterem, valamint egy 99 méter magas gitártorony.

2010-ben Johannes első helyezést nyert az Amerikai Gitár Alapítvány (GFA) előadóművész versenyén, amelyet többen is a legtekintélyesebb gitárversenynek tartanak. A művész évi közel száz koncertet ad, és komoly közönsége van Kínában, Európában, Ausztráliában, Dél- és Észak-Amerikában. A Vriendenkrans Versenyen elért kiváló eredménye elismeresékeppen megtalálható a neve az amszterdami Concertgebouw falán.

Fiatalon fény derült remek előadói és komponáló képességeire, hamar kialakult karakteres, egyéni hangja, amelynek csodálóit köszönheti. Tehetsége, ösztönös játéka lehetővé teszi, hogy a XXI. század egyik nagy ikonjává váljon.

PROGRAM

Johannes Moller

A star in the sky, a universe within…

Johannes Moller

“The city of guitar” (Zheng’an)

Eugène den Hoed

Evocations

Johannes Moller

Welcome to the World

Ocean Waves

Forgotten Dreams

Eternal Dream

————

A selection of Chinese Songs Arr. Johannes Moller

Five Chinese Impression

1 镜花水月 “Moon and flower reflected in water”

2 春风化雨 “Gentle spring rains and breeze”

3 落英缤纷 “Flower petals perpetually moving in the air”

4 昙花一现 “The nocturnally blossoming desert flower”

5 五谷丰登 “Grains at harvest is the farmer’s joy”

Johannes Moller

The Night Flame

*Johannes Moller plays a “Moller model” made in the Famothy custom-workshop in Zheng’An, China.

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

2019. június 23. vasárnap

9:00-13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

JOHANNES MOLLER

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

15:00-17:00 – Gitárzenekari próba

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – A VERSENYGYŐZTES FIATAL GITÁRMŰVÉSZEK A VILÁGBÓL sorozat bemutatja:

CARLO CURATOLO-t (Olaszország),
a 2018. évi Pozsonyi „J. K. Mertz” Nemzetközi Gitárverseny (Szlovákia) győztesét és

Carlo Curatolo (1988, Grottaglie, Olaszország) a gitározás alapjait Pino Forresutól, Francesco Tarantótól és Stefano Palamidessitől tanulta. 2010-ben kitűnőre diplomázott a Tarantói Konzervatóriumból, 2016-ban pedig mesterdiplomát szerzett fizikából a Római Sapienza Egyetemen.

Zenei tanulmányait a Segovia Gitár Akadémián folytatta Pordenonéban Paolo Pegoraróval és Adriano del Sallal, valamint a sienai Accademia Chigianában Oscar Ghigliával. Jelenleg posztgraduális képzésen végzi zenei tanulmányait a Pármai Konzervatóriumban. Tanára többek között Lorenzo Micheli, Stefano Grondona, Giampaolo Bandini, Massimo Felici, Oscar Ghiglia és Thomas Müller-Pering. Mások mellett részt vett Carlo Domeniconi, Judicael Perroy, Jorge Cardoso, Leo Brouwer és Carlo Marchione mesterkurzusain.

Több mint 30 versenyen ért el első, második vagy harmadik helyezést Olaszországban (római Alirio Diaz Nemzetközi Gitárverseny; follonicai Alvaro Mantovani Nemzetközi Gitárverseny; pármai Omaggio a Niccolò Paganini Nemzetközi Gitárverseny; gargnanói Incontri chitarristici di Gargnano Nemzetközi Gitárverseny; camogli-i Ruggero Chiesa Nemzetközi Gitárverseny) és külföldi versenyeken (J. K. Mertz Nemzetközi Gitárverseny – Szlovákia, Tallinn Nemzetközi Gitárverseny – Észtország, Londoni Nemzetközi Gitárverseny – Egyesült Királyság.

2006 óta számos kulturális programra hívták szólistaként és kamarazenészként. Az idei évben szólókoncerteket ad Olaszországban Ausztriában, Portugáliában, Szlovákiában és Magyarországon. Előadóművészi karrierje mellett Rómában tanít. Koncertjein egy Mirko Migliorini gitáron játszik (Lecco, Olaszország).

PROGRAM

T. Takemitsu – Equinox

J.S. Bach – Prelude BWV 1006a

D. Scarlatti – Sonata K213

A. Barrios – Un Sueno en la Floresta

M. Castelnuovo-Tedesco – Sonata op.77 “Omaggio a Boccherini” (1. Allegro con spirito, 2.Andante quasi canzone, 3.Tempo di minuetto, 4. Vivo ed energico)

ANTONIO FIORENTINO-t (Olaszország),
a Manfredoniai Nemzetközi Gitárverseny (Olaszország) győztesét

Antonio Fiorentino 1996-ban született Olaszországban, San Giovanni Rotondóban. Tizenegy évesen kezdett el gitározni Luciano Pompilio tanítványaként. Tizenhét évesen felvették a Foggiai Umberto Giordano konzervatóriumba, ahol Fabio Federicóval, Marco del Grecóval és Daniele Sardonéval tanult, és kiválóan, dicséretekkel diplomázott. 2018-ban ösztöndijjal felvették az Ausztriai Vorarlberger Landeskonservatoriumba Augustin Wiedemann tanítványaként.
Az évek alatt tanulmányai során és mesterkurzusokon is finomította stílusát olyan híres gitárművészekkel, mint Thomas Kirchoff, Dale Kavanagh, Aniello Desiderio, Stefano Palamidessi, Monica Paolini, Frederic Zigante vagy Matthew McAllister.
Számos európai város adott helyet a koncertjeinek, többek között Manfredonia, Monte S. Angelo, San Marco in Lamis, Lucera, Orsara di Puglia, Róma, Spello, Trevi, Bregenz, Dornbirn és Feldkirch.
Számos verseny győztese: a legutóbbi első helyezést a Manfredoniai Giuseppe Caputo versenyen érte el, amellyel lehetővé vált számára egy lemezfelvételt a Guitart történelmi sorozatban, továbbá egy koncertturnét több olasz és külföldi városban.

PROGRAM

Mauri Giuliani, Sonata in C op.15

 • Allegro Spiritoso
 • Adagio con grand espressione
 • Allegro Vivace

Federico Mompou, from Suite Compostelana

 • Prelude
 • Cancion
 • Muneira

Mario Castelnuovo – Tedesco, from 24 Caprichos de Goya 

XVIII – El sueño de la razon produce monstruos
XVIII – Linda Maestra

A koncert második felében:

LUCIANO POMPILIO szólóestje (Olaszország)

Az olasz Luciano Pompilio kitüntetéssel diplomázott klasszikus gitár előadóművészként a foggiai Umberto Giordano Konzervatóriumban, egyidejűleg posztgraduális diplomát is szerzett Britten Nocturne-jének elemzésével a Bolognai Egyetemen. Tizenöt első díjat nyert gitárversenyeken, és több mint 25 versenyen az utolsó fordulóig jutott.
Giuseppe Caputóval közös duója első díjat nyert a franciaországi Montelimar versenyen, amit a világ egyik legtekintélyesebb duóversenyeként tartanak számon. Ők voltak az első olasz nemzetiségűek, akik ezt a hatalmas elismerést megkapták.
Legutóbbi paraguayi útján Pompiliót a Premio Republicával, az ottani legmagasabb rangú polgári elismeréssel jutalmazták. Agustin Pio Barrios Mangoré paraguayi zeneszerző műveinek egyik legkiválóbb előadójának tartják.
Luciano Pompilio több alkalommal turnézott már Európában, Ázsiában és Amerikában. Eddig nyolc lemeze jelent meg; a legutóbbi, Tribute című albuma az Itunes-on a 30 legjobb közé került, Kanadában és Németországban pedig a 200 legjobb lemez között található.
Művészeti igazgatója a Cittá di Manfredonia nemzetközi gitárfesztiválnak és az In Concerto Season Chamber Music-nak San Giovanni Rotondóban.

PROGRAM

J. S. Bach (1685-1750)

Preludio, fuga e allegro Bwv 998

F. Sor (1778-1839) 

Introd., tema e variazioni op. 9 sull’aria

“O cara Armonia” del Flauto magico di Mozart

M. Castelnuovo-Tedesco (1895-1968)

2 Caprichos de Goya op. 195

 •  Francisco Goya y lucientes, Pinctor
 •  Sueño de la Mentira y Inconstancia

D. Bogdanovic (1955) Six Balkan Miniatures

for World Peace

1. Jutarnje Kolo (Morning Dance)
2. Žalopojka (Lament)
3. Vranjanka
4. Makedonsko Kolo (Macedonian Dance)
5. Široko (Wide Song)
6. Sitni Vez (Tiny-knit Dance)

A. Barrios Mangore’ (1885-1944)

– Sueño en la Foresta

– La Catedral

 • Preludio
 • andante religioso
 • allegro solenne

Helyszín: Kisfaludy Galéria Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

2019. június 24. hétfő

9:00 – 13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

LUCIANO POMPILIO, SZILVÁGYI SÁNDOR

Hangszerkiállítás

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

15:00-17:00 – Gitárzenekari próba

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – KONCERT

EDIN KARAMAZOV szólóestje (Bosznia-Hercegovina)

Edin Karamazov Sergiu Celibidache diákjaként klasszikus gitáron kezdte zenei pályafutását, és négy versenyen is első helyezést ért el. Tanulmányait barokk lanton folytatta Hopkinson Smith-el a Scola Cantorum Basiliensis-ben. Izgalmas, virtuóz lant- és gitárkoncertjei példátlan kritikai elismertséget szerzett számára Európa- és Amerika-szerte. Szólistaként fellépett és felvételeket készített olyan vezető nemzetközi zenei együttesekkel és művészekkel, mint például a Hillard Ensemble, a Hesperion XX, Andreas Scholl és Sting. Kiváló tolmácsolója a korabeli zeneműveknek, emellett mestere számos korhű és modern húros hangszernek. Karamazov fellépett olyan többek között az amszterdami Concertgebouw-ban, a Wigmore Hallban, a Berlin Philharmonie-ben, a berlini és a bécsi Konzerthaus-ban, a müncheni Herkulessaalban, de játszott a Schleswig-Holstein, a Rheingau, a Mosel, a Lower Saxony, az Istanbul Bach és az Espinho fesztiválokon is.

Edin Karamazov többféle, különböző korszakokból és kultúrákból származó pengetős hangszeren játszik, és elszántan kutatja a lantok használatát modern zenében és kortárs improvizációs kontextusban. Szólókarrierje mellett szívesen kísér énekeseket és más hangszereseket különféle zenei stílusokban.

Lemezi között található a Come heavy sleep Britten és Bach zenéjével (Alpha Kiadó), a XXI (Kortárs zene szóló lantra; Lumaudis), The Lute is a Song (amelyen közreműködik Arien, Andreas Scholl, Renée Fleming és Sting; Decca), a Songs From the Labyrinth  Stinggel (Deutsche Grammophon), a Wayfaring Stranger (népdalok), A Musical Banquet (lant dolok Andreas Schollal; Decca), a Reminiscences gitárra és vonósnégyesre, a Mosaiques gitárra és hegedűre Stefan Milenkovich-csal (Lumaudis), valamint a Seance (gitárra, lantra és csellóra írt darabok Boris Andrianovval; Lumaudis).

PROGRAM

J.S.Bach (arr.E.Karamazov)

CELLO SUITE no.4

Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Bourree 1&2
Gigue

Leo Brouwer :

EL DECAMERON NEGRO

 • El Arpa del Guererro
 • La huida de los Amantes por el valle de los ecos
 • Balada de la Doncella enamorada

____intermission____

Fernando Sor :

VARIATIONS DE MOZART op.9

Agustin Barrios:

TRES VALSAS op.8

 • Vals de Primavera
 • Vals Romantico
 • Vals Brillante

J.S.Bach:
(arr.E.Karamazov)

CIACCONA

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

2019. június 25. kedd

9:00 – 13:00 –  NYILVÁNOS MESTERKURZUS

SZILVÁGYI SÁNDOR

Hangszerkiállítás

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

15:00-17:00 – Gitárzenekari próba

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – KONCERT
A JÖVŐ TEHETSÉGEI sorozat bemutatja:
Koncert Kohno-Sakurai Mestergitáron

ÁDÁM ISTVÁN (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)

Ádám István

Kárpátalján, Csapon született 2000. A csapi zeneiskolában Balogh Ágnes tanárnőnél kezdte tanulmányait, majd felvételt nyert a Snétberger Zenei Tehetség központba, ahol Snétberger Ferenctől tanulhatott. Jelenleg a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban tanul klasszikusgitár szakon Czakó Erika tanárnőnél. Tanulmányai alatt számos országos és nemzetközi versenyen eredményesen szerepelt.

BERI ÁRON (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)

Hétéves korában kezdett el gitározni, 12 évesen felvételt nyert a Snétberger Zenei Tehetség Központba. Jelenleg a Nyíregyházi Művészeti Szagkimnáziumban tanul klasszikusgitár tanszakon Czakó Erika tanárnőtől. A tanulás mellett komponálással is foglalkozik. Műveiben a klasszikus- és jazz zenét ötvözi.

BOZSÓKI BOGLÁRKA (SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium)

Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban Bozóki Andrea növendéke. Kilencévesen kezdett érdeklődni a hangszer iránt, és azóta is teljes rajongással küzd azért, hogy a gitárral kitűzött álmait elérje. Célja, hogy minél több emberhez eljuttassa a klasszikus zenét, és felhívja a figyelmet arra, hogy a zene képes földrészeket összekötni és ellentéteket elsimítani.

GIRINCSI MÁRTON (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)

Nyíregyházán született 2000-ben. 2014-ben kezdett klasszikus gitárt tanulni Kóti-Molnár Katalin tanárnőnél, 2015-ben pedig felvételt nyert a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumba, azóta Czakó Erika tanárnőnél tanul. A szakgimnáziumi évei alatt számos országos és nemzetközi versenyeken ért el dobogós helyezéseket. 2017-ben II. díjat kapott a IV. Középiskolások Országos Versenyén, majd különdíjat az Országos Ifjúsági Gitárversenyen. A következő évben első helyezést ért el a 6. Bácstopolyai Nemzetközi Gitárversenyen, és II. helyezést a Bécsi Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny. Az idei, 2019-es évben Universitas gyűrűt kapott a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Pályázati Hangversenyén, és II. helyen végzett a X. Országos Szakgimnáziumi Gitárversenyen Vácott.

NAGY MÁRTON (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

Nagy Márton 1997-ben született Vásárosnaményban. Klasszikus gitár tanulmányait nyolcévesen kezdte a helyi zeneiskolában, Balogh Ágnes tanárnőnél, majd a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában folytatta Czakó Erika tanárnőnél. 2016-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitár tanszakára, ahol Eötvös József Liszt-díjas gitárművész tanítványa. A 2018/2019-es tanévben Bank of China ösztöndíjban részesült. Olyan művészek mesterkurzusán vett részt, mint Giampaolo Bandini, Margarita Escarpa, Ricardo Gallén, Lukasz Kuropaczewski, Alvaro Pierri és Judicael Perroy.

TOKÁRSZKY MÁTÉ (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

2008-ban kezdte zenei tanulmányait a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Olajos Gábor irányításával, majd 2013-ban a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulója lett, Czakó Erika tanítványaként. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, tanára Eötvös József. Korcsoportjában több díjjal is büszkélkedhet: I. helyezést ért el a VIII. Váci Országos Szakközépiskolai Gitárversenyen, II. lett az I. Országos Ifjúsági Gitárversenyen, és első helyen végzett a VI. Topolyai „Égi Húrok” Nemzetközi Gitárversenyen.

Az Eötvös Zenei Alapítvány támogatottjainak koncertje

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

2019. június 26. szerda

9:00 – 13:00 –  NYILVÁNOS MESTERKURZUS

EÖTVÖS JÓZSEF, SZILVÁGYI SÁNDOR

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

15:00 – 17:00 –  GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30– KONCERT

LUKASZ KUROPACZEWSKI szólóestje (Lengyelország)

Łukasz Kuropaczewski gitárművész jó úton halad afelé, hogy a világ klasszikus zenei színpadjainak kimagasló szereplője legyen. Łukasz, aki 1981-ben egy Gniezgo nevű lengyel kisvárosban látta meg a napvilágot, tíz esztendős korában kezdett el gitározni. 13 évesen korán megnyilvánuló tehetsége az elismert gitártanár, Piotr Zaleski figyelmét is felkeltette, akinél 1994 és 2003 között folytatta tanulmányait.

Amint a wroclawi zeneakadémián megszerezte mesterdiplomáját, az Egyesült Államokba utazott, ahol ösztöndíjas képzésen vett részt Manuel Barrueco irányítása mellett a Peabody Intézetben, ahol 2008-ban művészi diplomát szerzett.

Jelenleg a lengyelországi Poznan Zeneakadémiájának oktatója, előadóművészet témakörben doktorátussal is rendelkezik. A Poznanban évente megrendezésre kerülő Lengyel Gitárakadémiai Fesztivál művészeti igazgatói feladatait ugyancsak ő látja el. Ezidáig hat CD-felvételt készített.

Kuropaczewski Leszek Gajdzik (Lengyelország) és Ross Gutmeier (USA) hangszerein játszik és Savarez Alliance Corum húrokat használ.

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

2019. június 27. csütörtök

9:00 – 13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

LUKASZ KUROPACZEWSKI

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

15:00-17:00 – GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – A VERSENYGYŐZTES FIATAL GITÁRMŰVÉSZEK A VILÁGBÓL sorozat bemutatja:

SZALAI LOTTI (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

1999-ben született Veszprémben. Klasszikus gitár tanulmányait kilencévesen kezdte. 2013 óta a Zenakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjében tanul, tanára Eötvös József Liszt-díjas gitárművész. Lotti fiatal kora ellenére felléphetett már szólistaként és kamarazenészként is olyan előkelő pódiumokon, mint a Zeneakadémia Nagyterme, a Pesti Vigadó Díszterme, a Budapest Music Center, a Budapesti Kongresszusi Központ. Kamarapartnere volt Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművésznek, Kertesi Ingrid operaénekesnőnek és Szilvágyi Sándor gitárművésznek.

és

IGOR KLOKOV-ot (Oroszország),
a 2018. évi Jücheni (Németország) és a 2019. évi Belgrádi (Szerbiai) GAF Nemzetközi Gitárverseny győztesét

Igor Klokov Oroszországban született. Tizenöt évesen kezdett klasszikus gitározni. A Művészeti Főiskolán tanult, ahol 2013-ban végzett. Ugyanabban az évben a Cseh Köztársaságba költözött, ahol 2016-ban a Brno-i Janaček Zene- és Előadóművészeti Akadémián szerzett diplomát. Már a tanulmányai alatt is tanított gitárt a zeneiskolában.

Jelenleg a mesterdiplomáján dolgozik a Hochschule für Musik Mainz-ban Professzor Hubert Käppellel. 2018 januárjában debütált szólistaként a groningeni (Hollandia) Európai Gitár Versenymű Versenyen, ahol Rodrigo Concierto de Aranjuezével második és közönségdíjat is nyert. 2018 júniusában sztárvendégként szerepelt egy élő rádióműsorban a WEND rádióban (Western New York and Southern Ontario), ugyanekkor az Iserlohni Gitárfesztivál és Versenyen díjat kapott Johann Sebastian Bach zenéjének legjobb értelmezéséért. 2018-ban két német versenyen is első helyezést ért el: októberben a Jücheni Gitárversenyen, novemberben pedig az Oberhausen Gitárversenyen.

A fellépés örömei mellett elhivatott tanár is: jelenleg három gitár osztálya van a németországi Rheinland-Pfalzban.

PROGRAM

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – from Klavierpartita No. 6 BWV 830
(transcription Hubert Käppel)

 • Allemande
 • Corrente

Nicholas Maw (1935-2009) – Music of Memory

Astor Piazolla (1921-1992) – from Cuatro Estaciones Porteñas
(arrangement Sérgio Assad)

 • Invierno Porteño
 • Primavera Porteña

Mauro Giuliani (1781-1829) – Le Rossiniana V op. 123

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

2019. június 28. péntek

9:00 – 13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

LUKASZ KUROPACZEWSKI

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

15:00-17:00 – GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – KONCERT

A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ifjúsági zenekara VIHULA MIHAJLO vezetésével (Magyarország)
A VERSENYGYŐZTES FIATAL GITÁRMŰVÉSZEK A VILÁGBÓL sorozat bemutatja:

a Gitárfesztivál junior gizenekara Vihula Mihajlo vezetésével (Magyarország)

CYPRIEN N’TSAI-t (Franciaország),
a 2018. évi Bécsi „Forum Gitarre” Nemzetközi Gitárverseny (Ausztria) győztesét

Cyprien N’tsai 1995-ben született, és a dél-franciaországi Marseilles-ben nőtt fel. Nyolcéves korában kezdett el gitározni az édesapja ösztönzésére és mentorálása alatt, majd Raymond Gratien-nél, a CRR Marseilles professzoránál tanult. 2013-ban Párizsba költözött hogy először Jérémy Jouve, majd Judicaël Perroy tanítványa legyen az Aulnay-sous-Bois Zeneiskolában. Szenvedélye a hangszer iránt több versenyre is elvitte. Első helyezéseket ért el a következő versenyeken: Tokyo (Japán), Petrer (Spanyolország) a diák kategóriában, Carry le Rouet (Franciaország), Kutna Hora (Cseh Köztársaság), Bécs (Austria). 2017 februárjában jelent meg az első, Reflects című albuma a Tokyo-i Sylphide Records Company kiadásában.

Cyprien N’tsai akkor a legboldogabb, amikor színpadon állhat. Többször meghívták már koncertezni Ázsiába (Japán, Thaiföld), Európába (Ausztria, Lengyelország, Németország, Olaszország), és rendszeresen hallható franciaországi színpadokon. A fiatal és tehetséges művész mindig változatos programmal lép fel, repertoárja a kortárs daraboktól a népszerű darabig terjed.

Hisz abban, hogy a klasszikus és a populárisabb zene vegyítésenek segítségével a szélesebb közönség számára is szerethetővé lehet tenni a kalsszikus zenét. Ezzel a céllal vette fel első lemezét.

Miközben egy Párizs külvárosában lévő zeneiskolában tanít, ő maga is tanul a Párizsi Pôle Sup’93 művészeti egyetemen, mert a tudás közvetítése nagyon fontos számára. Cyprien N’tsai a jövőben is párhuzamosan képzeli el a tanítást és a nemzetközi előadóművészi pályát.

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.

2019. június 29. szombat

9:00 – 13:00- NYILVÁNOS MESTERKURZUS

LUKASZ KUROPACZEWSKI

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

9:00 – 13:00- GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – KONCERT

B. B. Strings Kamarazenekar,
Karmester: Czakó Erika

B. B. Strings Kamarazenekar

A gitárzenekarok nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Ez nem véletlen: a klasszikus gitár – nem zenekari hangszer lévén – önmagában nagyon magányos hangszer. Mindenki egyedül gyakorol a szobájában, egyedül ül ki koncertezni, és nagyon ritkán van olyan alkalom, – maximum a szerencsés keveseknek egy-egy gitárverseny apropóján – hogy zenekarral együtt játsszon. Arra gondoltunk, hogy jó lenne a fesztivál résztevőit bevonni egy nagy közös ’együttzenélésbe’, megélni az egymásra figyelés fontosságát, a közös produkció megalkotásának örömét. Legyen motiváció és örömforrás ez az egy hetes közös munka minden résztvevő gitáros számára. A június 29-i koncerten kiderül, hogy mennyire sikerült csapatot kovácsolni a sok magányos gitárosból.

Czakó Erika

Czakó Erika – gitártanár, kamaraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) óraadó tanára, a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára és tanszakvezetője, valamint a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium gitártanára. Több kitüntetéses diplomával és egy pedagógus szakvizsgával rendelkezik. Rendszeresen tart kurzusokat és gyakran meghívott tagja hazai és nemzetközi zenei zsűrinek. Növendékei jelentős gyakorisággal nyerik meg a hazai és nemzetközi versenyeket, kivétel nélkül sikeresen felvételiznek az ország zenei intézményeibe, és sokan közülük már végzett gitártanárként dolgoznak itthon és külföldön. Eredményes tanári munkásságát a növendékei által elhozott díjajkon és a tanári nívódíjakon túl számos díjjal jutalmazták. “Mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk, hogy szakmájában úgy alsó-, mint középfokon az elképzelhető legjobbat nyújtja, nem csak hazai szinten, de nemzetközi összehasonlításban is. Neve az elmúlt években egyfajta garancia lett a sikerességre. Munkájára jellemző az alaposság, a magas fokú hangszertechnikai és zenei tudás átadása, a hangszer, a zene szeretetére, az emberi értékekre nevelés.” – Eötvös József Liszt-díjas gitárművész.


és

La Volta Guitar Orchestra,
Karmester: Jürgen Hübscher

A LA VOLTA egy 6–8 tagú, 14 és 20 év közötti fiatal zenészekből álló együttes, akik a bázeli Reinachi Zeneiskola diákjai. Rendkívül változatos műsorral lépnek fel, repertoárjuk a XVI–XVIII. századi zenétől a népzenén, az európai, észak-amerikai és latin-amerikai zenén át egészen a popzenéig (ragtime, bossa nova stb.) terjed.

Az 1984-es alapítása óta LA VOLTA komoly hírnevet szerzett magának főleg azokban az országokban, ahol koncertjeikkel már nemcsak a közönséget, hanem a kritikusokat is elkápráztatták (például Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Dánia, Norvégia, Luxemburg, Ausztria, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Kanada, USA, Costa Rica, Nicaragua). Az együttes sok híres koncertteremben fellépett Bécsben Hamburgban, Bázelben, Zürich-ben, Salzburgban és BUdapesten is.

A zenekar gyakran kap meghívást zenei és kifejezetten gitárfesztiválokra is: Mikulov (Cseh Köztársaság), Esztergom (Magyarország), Tychy (Lengyelország), Forum Gitarre (Bécs), Bachgesellschaft (Salzburg), Berlini Gitárfesztivál, Welt der Gitarre (Leverkusen), Nürtingen és LiGiTa Gitárfesztiválok (Liechtenstein), Guitar Foundation of America Convention (Montreal/Canada), Costa Rica-i és nicaraguai gitárfesztivál stb.

Számos CD-felvétel, televízió- és rádióműsorban való szereplés is közrejátszott abban, hogy egyre nagyobb közönség megismerje a zenekar tagjainak játékát.

Jürgen Hübscher a LA VOLTA együttes alapítója és karmestere, aki lantjátékárol vált ismertté szólistaként, valamint Paul Esswood kontratenor és Bernhard Böhm furulya- és barokk fuvolaművész kamarapartnereként. Rendszeresen turnézott a Concentus Musicus Wien zenekar tagjaként Nikolaus Harnoncourt vezetése alatt, akivel most is együtt dolgozik a Zürich Opera House-ban. Jürgen Hübscher tizenöt évig tanított a Karlsruhe-i (Németország) Hochschule für Musikban a lant és a gitár családjába tartozó hangszerekről, tizenkét évig pedig a Salzburgi University Mozarteumban oktatott a korabeli zenékről.

„Az idei év fénypontja a La Volta együttes koncertje volt. Ezek a csodálatos fiatal zenészek és karizmatikus vezetőjük, Jürgen Hübscher megajándékoztak minket egy figyelemreméltóan változatos műsorral. Virtuóz előadásukban megmutatkozott fantasztikus technikai és kamarazenei tudásuk. De ennél több volt. A gyors darabok mellett megmutatkoztak a lassú tételek mély szépségei. A zene friss volt, és csodálatos történeteket mondott el. Ezek a történetek meghatóak voltak, tele voltak örömmel és szomorúsággal – tele voltak emberséggel.”

(Tomas Krakowski)

PROGRAM

La Bikina  Ruben Fuentes 1926
El Potro & Valsa  trad. Venezuela
Al canaveral espeso  trad. Spain
Blanca Palomita / Visviri arriba  trad. Chile
Scarborough Fair & Greensleeves 16th.Century. England
Canarios Gaspar Sanz 1640-1710
Ballo & Saltarello S. Molinaro 1565-1634
La Folia Anon. 17th.Century
Paddy Whack & Mrs. Hannah trad. Ireland
Levi Jackson Rag Pat Shaw  1917-1977
Vino Tinto Fulgencio Garcia 1875-1945
La Partida Carlos Bonnet 1892-1983
Zwei Tarantellen trad. Italy
Värmlandsvisan trad. Sweden
Horo & Flying Bulgar trad. Bulgaria
Ukulele Rag Roy Smeck 1910-1994
Schottisch trad. Switzerland

The Instruments:

Primeguitars, Octaveguitar, Mandolins, Charangos, Ukulele,  Banjo,Psalterium, Baroque-Guitar,          Baroque-Mandolin, Cuatro Puertorricense, Pandora, Cavaquinho, Maracas, Castanets, Tamburine, Bread Knife, Shaker, Spoons, Triangel, Whistle, Cymbals, Brooms , Bells, Lotus Whistle

The Musicians:

Florin Bürgler, Yannick Gattlen, Jürgen Hübscher, Michel Kilcher, Lara Meisterhans, Harsh Panchal

Encores:

Heidis Rag (2:30)
Tico-Tico  (2:00)
Temperence Reel  (2:00) //

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.